Muzej ŽERAVICA

Mezőgazdaság

Járművek

Régi szakmák

Elektromos berendezések

Egyéb

Unidentified

Latest

Gifts

Istorija muzeja

Sve je počelo krajem sedamdesetih prošlog veka od ideje Milovoja Žeravice (1931-2009) da nabavi traktor Fordson 10-20 HP iz 1924. godine kakav je imao njegov otac Milorad (1909-1968), među prvima u selu i uz koji je on odrastao. Imati traktor na selu, u to vreme je bila prava retkost i svojevrsna atrakcija.

Sasvim slučajno je od prijatelja saznao da u okolini Kragujevca postoji takav traktor. Otišao je da ga pogleda i iznenadio se kada je tamo zatekao nekoliko sličnih traktora iz tog vremena. Tog momenta je došao na ideju da ih sve otkupi i tako na neki način spase nestajanja sa ovih prostora.

U početku je bila mala zbirka od nekoliko traktora, privremeno smeštenih u jednoj staroj šupi.

Do nivoa ugledne zbirke, jedinstvene u našoj zemlji, doveo ju je njegov sin Čedomir. U celosti je prikupljena na domaćem tlu, u čemu je još jedna njena vrednost.

U vidu stalne postavke, prikupljeni traktori su izloženi javnosti 1991. godine u namenski izgrađenom objektu. Centralno mesto u kolekciji zauzima najstariji sačuvani traktor u Srbiji i široj regiji, američki 'Hart-Parr 30' iz 1920. godine. Slede brojni primerci iz međuratnog perioda, proizvedeni u evropskim i američkim fabrikama.

Pored toga sadrži deo etno postavke, sa starim zanatima, kao i veću kolekciju starih radio i fotografskih aparata.

Zalazak u svitanju

Godišnja vremeplov prezentacija „Zalazak u svitanju“ Muzeja Žeravica. U okviru programa biće organizovana prezentacija rada parne mašine i vršalice, kao i defile starih traktora.

Trenutnu stalnu postavku muzeja započeo je Milivoj Žeravica, a završio je njegov sin Čedomir. Zbirka traktora je u celosti prikupljena na domaćem prostoru. U vidu stalne postavke prikupljeni traktori su izloženi javnosti 1991. godine u namenski izgrađenom objektu. Centralno mesto u kolekciji zauzima najstariji sačuvani traktor u Srbiji i široj regiji, američki „Hart-Parr 30“ iz 1920. godine. Zatim su tu još i brojni primerci iz međuratnog i posle-ratnog perioda proizvedeni u evropskim i američkim fabrikama. Pored toga, muzej sadrži deo etno postavke sa starim zanatima, kao i veću kolekciju starih radio i fotografskih aparata.

Informacije

 • ADRESA

  Arkadija Popov 56, Novo Miloševo 23273

 • KOORDINATE

  Širina: 45.728513, Visina: 20.305518, Nadmorska visina: 75m

 • TELEFON

  +381 23 781 909+381 64 009 3209
 • EMAIL

  info@muzejzeravica.org

 • RADNO VREME

  Pon-Pet: 08:00 - 16:00